Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Creasta Ştevia Lolaia

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: 2009

Grad FRTA: -

Grad UIAA: III

Lungimi de coardă: 5

Durata traseului: 3 h

Clasificare:

Tip de asigurări:

protectii mobile

Poze cu traseul

Acces

Traseul este situat în vecinătatea peretelui nordic al Vârfului Retezat şi a Lacului Ştevia. Oferă un căţărat uşor într-un mediu alpin frumos.

Creasta Ştevia Lolaia este creasta cea mai din stânga (nord), care uneşte Lacul Ştevia (2060 m) cu Şaua Lolaia (2215 m), dacă privim spre peretele N al Vârfului Retezat. Traseul se încheie la 200 m sud de Şaua Lolaia.

Accesul optim se face din Râuşor, pe poteca turistică ce urcă la Lacul Ştevia (3-4 ore). Cel mai apropiat refugiu este Refugiul Condor (1770 m), situat pe Valea Ştevia.

Timp de acces de la Refugiul Condor: 1 h

Descriere

Ştevia Lolaia este un traseu de creastă de 5 lungimi care nu pune probleme de orientare.

De la lac se porneşte direct spre linia crestei. Porţiunea de început a crestei se depăşeşte făra a fi nevoie de coardă. Prima lungime începe pe o platformă situată la baza unei scurte porţiuni verticale.

Lungimile 1 şi 2
Sunt două lungimi scurte de aproximativ 30 m fiecare. Prima regrupare se află pe o mică platformă. Lungimea a doua trece prin stânga unor blocuri mari şi surplomate de granit şi se termină pe o brână la baza unei feţe căzute. Pasul cel mai greu al traseului îl reprezintă primii 4-5 metri din prima lungime.

Lungimea 3
Se caţără faţa căzută, apoi se evită prin stânga o succesiune de blocuri instabile ce stau suspendate peste linia crestei. E o lungime scurtă, de aproximativ 20 m, doar pentru a evita frecarea corzilor.

Lungimile 4 şi 5
Urmăresc linia crestei fără dificultăţi şi se încheie pe un teren mai puţin înclinat sub culmea Lolaia.

Retragere

Se urmează poteca turistică din Şaua Lolaia spre Lacul Ştevia.

Echipament

Traseul nu este pitonat, dar există multiple posibilităţi de a folosi asigurări mobile.

  • • anouri lungi
  • • câteva nuci de mărime medie şi mare
  • • cască

Comentarii

2 comentarii până acum
  1. Retezat Climbing Postat în 11.07.2014 14:09:13 Ne bucuram ca au fost utile informatiile.
    Singurul traseu clasic mentionat in peretele N al Varfului Retezat este "Creasta Ascutita", 4A (vezi schita cu trasee din pagina Varfului Retezat). Nu am gasit informatii in plus nici despre traseu, nici despre localizarea lui. Noi am presupus ca ar fi creasta desenata in poza, datorita liniei clare din perete si a profilului dinti de fierastrau pe care il are. Dar este doar o presupunere.
  2. catalin pobegaPostat în 07.07.2014 01:52:29 Am urcat si noi aceasta creasta ( Adi Popescu-Cata Povega) in acest we, 05 iulie 2014, am mers concomitent cu 15 m coarda intre noi. Catararea este usoara dar frumoasa, peisajul excelent. Data viitoare incercam si traseul Romb. Multumim pt info puse la dispozitie pe acest site! Am inteles ca ar fi si ceva trasee de clasic in peretele N Retezat, imi puteti spune unde? Multumesc.
Adăugaţi un comentariu