Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Gemenele II

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: 1960

Grad FRTA: 3B

Lungimi de coardă: 4

Calitatea asigurărilor: nu se cunoaște

 

Clasificare:

Tip de asigurări:

pitoane

Poze cu traseul

Acces

Traseul Gemenele II este situat în zona Vârfului Peleaga, în peretele NE al Colţului Negru.

Timp de acces de la Lacul Bucura: 3 h.
Timp de acces de la Cabana Genţiana: 2.5 - 3 h.

Descriere

Lungimea 1
Intrarea în traseul Gemenele II se află în partea stângă a peretelui, primul piton fiind bătut la 2 m de bază. Fisura largă, fără prize, obligă pe cățărător să urce în forța brațelor acest prim pasaj, sau, eventual, prin folosirea scărițelor. Deasupra unui mic prag se află o surplombă ce se trece cu ajutorul unui piton bătut în buza ei, după care urmează o cățărare liberă foarte delicată, la 3 m sub brână trecându-se prin bavareză. Regrupăm pe o brână lată.

Lungimea 2
Se parcurge un diedru de circa 6 m, apoi se trece pe sub un colț cu un piton, apoi urmează o porțiune de cățărare liberă de circa 14 m, după care regrupăm.

Lungimea 3
Urcăm 3 m pe verticală, apoi traversăm la dreapta 3 m pentru a prinde o fisură, pe care ne cățărăm până pe o creastă, ce se continuă până în regrupare.

Lungimea 4
După 7 m ajungem pe o placă complet spălată de 8 m, cu o fisură îngustă la mijloc în care s-au bătut 2 pitoane. Se traversează 2 m la stânga pentru a prinde un diedru cu un piton, de la care se urcă prin cățărare liberă, ajungând pe platforma înierbată unde iese și traseul Gemenele I.

Traseul a avut la omologare 13 pitoane.

Retragere

Coborârea din traseu se face cu un rapel de 5 m până în creastă, pe care o urcăm 15 m, până la o brână ce o parcurgem spre stânga. Se urcă apoi pe un grohotiş până în Strunga Lespezilor.

Echipament

  • • asigurări mobile
  • • ciocan şi pitoane
  • • echipament standard pentru trasee alpine

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu