Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Tăul Agăţat

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: 1961

Grad FRTA: 2B

Grad UIAA: ?

Lungimi de coardă: 5

Calitatea asigurărilor: nu se cunoaşte

Clasificare:

Tip de asigurări:

protectii mobile

Poze cu traseul

Acces

Traseul e situat în peretele SE al Turnului Porţii.

De la Lacul Bucura se urmează poteca turistică ce duce la Tăul Agăţat. Traseul e situat în imediata apropiere a lacului.

Timp de acces de la Lacul Bucura: 1 h.

Descriere

Intrarea în traseu se face pe o faţă înierbată. Parcursul urmează linia de cea mai mare pantă a peretelui, conducând, după o escaladă de circa 170 de metri diferenţă de nivel, pe vârful Turnului Porţii. Ostacolele întâlnite în cale sunt uneori dificile şi impun o cunoaştere perfectă a tehnicilor de căţărare liberă. În unele locuri pasajele surplombează, dar prizele extrem de bune permit depăşirea lor prin căţărare liberă.

Traseul este în cea mai mare parte vertical şi are 5 lungimi de coardă. Se impune o atentă alegere a traseului şi a regrupărilor.

Având în vedere că nu există nici un piton, în regrupări se vor face autoasigurări la colţuri de stâncă şi la pitoanele care se vor bate.

Retragere

Se parcurge creasta din vârful Turnului spre SV, apoi se face un rapel scurt în şaua ce separă Vârful Judele de Turnul Porţii. Din şa se coboară direct spre S pe pantele înierbate, până se intersectează traseul turistic Şaua Judele - Lacul Agăţat.

Echipament

  • • asigurări mobile
  • • echipament standard pentru trasee alpine

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu