Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Small talk

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: Adi Vălean, Cătălina (2009)

Grad FRTA: 3A

Grad UIAA: VI-

Lungimi de coardă: 3

Durata traseului: ?

Clasificare:

Tip de asigurări:

protectii mobile

Poze cu traseul

Acces

Traseul este situat pe contrafortul nordic al Vârfului Judele şi urcă direct spre creastă pe partea lui estică. Accesul optim se face de la Lacul Bucura, pe poteca turistică ce urcă până la Tăul Porţii şi apoi direct spre peretele Judelui.

Timp de acces de la Lacul Bucura: 1 h.

Descriere

Descriere de Adi Vălean

Este posibil ca traseul sa fie o variție a traseului clasic Umărul de Jos, 2A, 3 lungimi de coardă cu premiera - E. Cristea, A. Irimia în 1961. Dar, fiindca nu avem nici o informație despre acesta, le vom păstra pe cele mai recente, cu numele și descrierea lui Adi Vălean.

Lungimea 1 (45 m, VI-)
Traseul începe cu o faţă compactă, verticală, dar cu prize, cam gradul V, urmată de o serie de fisuri care se strâng într-un horn scurt şi destul de friabil, astupat de nişte lespezi care îl surplombează. Traversez la stânga pe o altă faţă compactă, aici fiind punctul cel mai dificil al lungimii, gradul V+, poate VI-. Pâna aici am asigurat câteva friend-uri medii şi 2-3 nuci pe o lungime de aprox 30 m.

În faţă am nişte lespezi uriaşe care sună a gol, pe care le depăşesc tot pe stânga, apoi pe un horn cu iarbă revin spre dreapta. Aici regrupez la un colţ solid, detaşat din perete. Prima lungime are aproximativ 45m.

Lungimea 2 (40 m, V)
Din regrupare continui pe un diedru cu feţele compacte, foarte fain (gradul V). Aici găsesc un cui mâncat de rugină. Din schiţa traseului Roland Gellner reiese ca el trece pe partea dreaptă a pilierului, aşa că eu continui pe stânga ca să rămânem independenţi.

Traversez pe o brână îngustă apoi urc o lespede, un alt traverseu cu un scurt pas uşor descendent, ocolesc un colţ care sună a gol şi ajung aproape de creastă. Un horn de 5-6 m (gradul V-) mă conduce într-un loc îngust pe creasta orizontală, mai urc câţiva metri şi regrupez la un ţanc pe creastă. A doua lungime are aproximativ 40 m.

Lungimea 3
Ieşirea e o creastă lejeră care se pierde pe versantul N la 200 m de vârf.

Retragere

Se urcă pe grohotiş spre Vârful Judele, apoi, de pe vârf, se coboară pe poteca turistică.

Echipament

  • • anouri
  • • cateva friend-uri medii
  • • un set de nuci

Referinţe

Descrierea premierei pe blogul personal

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu