Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Creasta NE integrală

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: E. Cristea, A. Irimia (1961)

Grad FRTA: 2B

Grad UIAA: V-

Lungimi de coardă: 9

Durata traseului: 5-6 h

Clasificare:

Tip de asigurări:

protectii mobile

Poze cu traseul

Acces

Creasta NE integrală a Turnului Porţii e traseul care urmăreşte întreaga creastă ce începe din Poarta Bucurei şi se termină în vârful Turnului Porţii. Ultimele 4 lungimi aparţin traseului numit Faţa NE a Turnului Porţii (2A, 4 lungimi, UIAA V-), şi acesta e numele original al traseului, deşi e mai mult o creastă decât o faţă. Căţărătorii au opţiunea să escaladeze numai Creasta NE, ori să urmeze întreaga creastă şi să mai adauge încă 5 lungimi la traseu.

De la Lacul Bucura se urmează poteca turistică ce duce la Tăul Porţii. Odată ajunşi la acesta, există două opţiuni:

1) Pentru Creasta NE integrală, continuaţi pe poteca turistică până în şaua Poarta Bucurei. Traseul începe la capătul sudic al şeii şi nu aveţi cum să-l rataţi.

2) Dacă alegeţi să căţăraţi doar Creasta NE a Turnului Porţii, luaţi-o pe ramificaţia care coboară la Tăul Agăţat. Odată ajunşi la lac, se părăseşte traseul marcat şi se urca spre vest până în creastă, la baza Turnului Porţii.

Există o altă variantă de acces pentru a doua opţiune care merge direct de la Lacul Bucura la Tăul Agăţat, fără a trece pe la Tăul Porţii.

Timp de acces de la Lacul Bucura, pentru ambele variante: 1 h.

Descriere

Traseul e vizibil de la mare distanţă şi formeză o graniţă naturală cu Rezervaţia Ştiiţifică Gemenele. Are 9 lungimi, şi e format în prima parte dintr-o creastă fragmentată, descendentă, (5 lungimi), după care urcă direct pe Turnul Porţii până în vârf. Prima parte a traseului necesită 2-3 rapeluri.

Pasul cheie al traseului este în a 6-a lungime (prima lungime efectivă de pe Turnul Porţii) şi are dificultatea UIAA V-. Traseul nu este pitonat, am întalnit doar 2 pitoane izolate pe întreaga lungime a traseului, unul într-un punct de rapel, iar celălalt aproape de final. Nici unul din ele nu era într-o stare buna.

Lungimile 1, 2 şi 3 parcurg o creastă ascuţită şi pot fi căţărate simultan. Terenul este uşor, în câteva locuri trebuie descăţărat. Dar aceste secţiuni sunt întodeauna scurte. După aproximativ 3 lungimi, trebuie facut un rapel scurt pentru a ajunge într-un culoar aflat cam 20 m mai jos. Locul de rapel e vizibil (un piton vechi şi cordeline lăsate). Noi am descăţărat aceasta porţiune care parea uşoară la început, dar spre final lucrurile se complică. Un rapel ar fi mai indicat.

Lungimea 4 (30 m)
Din culoar căţăraţi primul jandarm. De pe vîrf se face un rapel spre vest în alt culoar.

Lungimea 5 (40 m)
Din al doilea culoar, se caţără un obstacol vertical scurt care sfârşeşte în creasta celui de-al doilea jandarm. Se urmează creasta până pe vârf, apoi se coboară câţiva metri până la o platformă bună pentru rapel. De aici se face un rapel de 35 m până în creasta pitică de jos.
Aici se încheie prima parte a traseului. După rapel, se urmăreşte mini creasta amintită (coarda nu e necesară) până la baza muchiei NE a Turnului Porţii.

Lungimea 6 (35 m, prima lungime din Creasta NE propriu zisă a Turnului)
Se escaladeză direct un obstacol scurt vertical ce sfârşeste într-o brână înierbată. Brâna duce spre stânga la baza unui fisuri verticale. Fisura reprezintă pasul cheie al traseului. Se escaladează pe întreaga ei lungime şi când se termină se iese spre stânga. De aici terenul devine uşor, până pe o mică platformă la baza unei feţe cazute. Platforma amintită se poate folosi penru amenajarea unei regrupări.

Lungimea 7 (50 m)
Din regrupare continuaţi direct în sus, depăşiţi o brână mare cu iarbă şi puţin înclinată, apoi căţăraţi o secţiune cu stânca friabilă. Regruparea se poate amenaja la baza unui diedru vertical.

Lungimea 8 (45 m)
Se escaladeză diedrul scurt (se poate şi evita printr-un horn aflat în stânga lui). Un piton e prezent aici. Apoi se continuă pe linia crestei cât permit corzile.

Lungimea 9 (60 m)
Se continuă pe linia crestei. Terenul devine tot mai puţin înclinat. Dupa aproximativ 60 m se ajunge pe vârful Turnului Porţii.

Retragere

Se parcurge creasta din vârful Turnului spre SV, apoi se face un rapel scurt în şaua ce separă Vârful Judele de Turnul Porţii. Din şa se coboară direct spre S pe pantele inierbate, până se intersectează traseul turistic Şaua Judele - Lacul Agăţat.

Echipament

  • • multe anouri
  • • cateva nuci medii
  • • Technical Friend #3.5 şi #4 (sau mărimile similare de la alţi poducători) sunt utile pentru protecţie în fisura din lungimea a 6-a
  • • 2 friend-uri adiţionale medii (Tech Friend #2 şi #2.5 sau mărimi similare) pot fi utile de-a lungul traseului
  • • corzi duble pentru a evita frecarea corzilor şi pentru rapelul de pe al doilea jandarm

Comentarii

3 comentarii până acum
  1. Retezat Climbing Postat în 26.10.2017 23:05:36 Multumim pentru informatii Bianca si felicitari intregii echipe pentru parcurgerea traseului. Mai ales asa, cu genunchiul ranit.
  2. Bianca BiltPostat în 15.09.2017 01:12:01 Salutare! Tocmai am parcurs creasta integral și au rămas cordelinele de rapel (7, respectiv 8 mm) de culoare albastră și roșie. Și pentru cele 3 rapeluri din prima parte și pentru rapelul de retragere de la sfârșit. Am parcurs-o în 10 Septembrie 2017, deci până dă zăpada anul acesta, bănuiesc că sunt safe! Am descris tura aici: http://biancabilt.com/retezat-turnul-portii-creasta-ne-integrala/
  3. Marius Postat în 19.06.2014 01:08:13 Buna, pentru cele 3 puncte de rapel, am pus eu cordelina noua / proaspata in iunie 2014, deci in anul curent cred ca se poate folosi fara emotii. Spor la catarat.

    Marius Florea
Adăugaţi un comentariu