Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Frontal

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: Török Zsolt, Clepcea Raul (2005)

Grad FRTA: 4A

Grad UIAA: V+

Grad în condiţii de iarnă: M6 cu pasaj cheie M6+ / M7

Lungimi de coardă: 5 - 7 / 300 m

Clasificare:

Tip de asigurări:

protectii mobile

Poze cu traseul

Acces

Traseul este situat in peretele N al Vârfului Bucura II.

Varianta 1 de acces
De la Lacul Bucura se urmează poteca turistică spre Cabana Genţiana. Din Curmătura Bucurei se continuă coborarea pe potecă, până aproape de finalul porţiunii mai înclinate. În acest punct se părăseşte poteca marcată şi se traversează spre vest, printre blocuri de granit, spre baza peretelui nordic.
Timp de acces: 1 h.

Varianta 2 de acces
De la Cabana Genţiana se urcă pe poteca turistică spre Lacul Pietrele. De la lacul menţionat se alege traseul optim spre perete.
Timp de acces: 2 h.

Intrarea în traseu
Peretele NE şi peretele N al Vârfului Bucura II formează un colţ, practic cel mai de jos punct de la Vâlcelul Zăpezii (care se desface în trei vâlcele mai sus şi împarte peretele Bucurei în două). Traseul porneşte aproximativ de la jumătatea distanţei dintre colţul format de cei doi pereţi (NE şi N) şi baza vâlcelului. Intrarea este clară. Se începe cu o bavareza pe o fisura catre stânga, sub formă de arc.

Descriere

Descriere şi poze de Raul Clepcea

Lungimea 1
Bavareză uşor stânga şi în sus pâna în fisura largă, spre stânga traversare pe sub tavan pe placa la baza fisurii surplombate. Fisura surplombată şi regrupare comodă dreapta.

Lungimea 2
Se trece din R1 spre stânga dincolo de muchie, apoi spre diedru în sus. La baza diedrului traversare dreapta pe placă, pe prize fine 4 m, apoi în sus, pasaje mai uşoare, pâna la horn. Regrupare în horn sau la bază.

Lungimea 3
Din horn, pe un ţanc în horn apoi se trece un horn surplombat. La capătul hornului puţin spre stânga apoi în sus se regrupează pe un teren mai uşor.

Lungimea 4
Uşor de tot peste brâna puţin spre dreapta la baza unui diedru unde se regrupează. Atenţie! Spre stânga se poate ieşi pe traseul Creasta Vulturilor.

Lungimea 5
Pe diedru în sus 20 m, apoi 5 m dreapta spre o surplomba. Tot spre dreapta, deasupra surplombei spre R5, regrupare comodă pe colţ.

Lungimea 6
Traversare 15 m spre hornul din peretele de vis–a–vis dreapta. Traverseul se desfăşoară pe doi pereţi care formează un diedru. Primul perete se traverseaza pe o brâna, iar după diedru pe placă cu prize fine. Pasajul dificil este înainte de regrupare cu 4 m, la intrarea într-un horn. Se iese din horn spre dreapta pe două riglete şi regruparea este deasupra. Regrupare comodă.

Lungimea 7
Înapoi în horn direct în sus, un pasaj surplombat, apoi uşor pâna în creastă la un piton mare tip P. Aici se termină traseul. Atenţie mai departe pe creastă catre vârf, creasta fiind uneori ascuţită şi abruptă.

Retragere

Se urmează poteca turistică din apropiere spre Curmătura Bucurei.

Echipament

  • • coardă de 50 sau 60 m
  • • 12 bucle expres
  • • un set de friend-uri, mărimile #1 si #2 (BD) dublate
  • • un set de nuci
  • • anouri
  • • 4-5 pitoane de diferite mărimi

Referinţe

Prima parcurgere (cunoscută) de iarnă, a traseului (Mihnea Prundeanu și Alexandru Prigoană, 28 martie 2016).

Album de poze cu o ascensiune de vară.

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu