Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Creasta Vulturilor

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: A. Floricioiu (1959)

Grad FRTA: 3A

Grad UIAA: V+

Lungimi de coardă: 7

Calitatea asigurărilor: bună (pitoane)

Clasificare:

Tip de asigurări:

pitoane

Poze cu traseul

Acces

Traseul Creasta Vulturilor parcurge în mare parte creasta ce delimitează peretele N de cel NE al Vârfului Bucura II. Intrarea în traseu se face din peretele NE, după urcarea unei pante cu iarbă.

Timp de acces de la Lacul Bucura: 1 h

Timp de acces de la Cabana Genţiana: 2 h

Descriere

Creasta Vulturilor este unul din cele mai frecventate și bine asigurate trasee din Retezat. Este un traseu ușor, dar frumos, ce oferă o priveliște amplă asupra Vaii Pietrele de la picioarele lui.

Lungimea 1 (V-, 55 m)
Prima lungime pornește pe o succesiune de țancuri verticale despărțite de mici platforme. După această porțiune urmează un horn cu înclinție scăzută la început, care devine gradual tot mai înclinat. La începutul hornului există o regrupare intermediară, la aproximativ 30 m de la baza lungimii. Spre finalul hornului se regrupează comod pe o platformă mare situată pe linia hornului. A nu se confunda cu o alta platformă, situată în stânga hornului, unde există și pitoane și care poate induce în eroare. Este o lungime întinsă de aproape 60 m.

Lungimea 2 (V, 40 m)
Se continuă hornul până la finalul lui. Traseul trece apoi pe o placă cazută, drept în sus, după care urmează un traverseu spre dreapta pe aceeași placă. La marginea ei se urcă în sus, se trece muchia, după care se revine spre stânga pe o altă față puțin înclinată. Regruparea este comodă, pe o platformă de iarbă, la baza unui pasaj vertical.

Lungimea 3 (V+, 50 m)
Se depășește direct pasajul vertical, după care urmează un horn îngust și oblic (pasajul cheie al traseului). Se iese pe o față căzută și se vizeaza linia crestei. Există o regrupare intermediara pe fața menționată. Se continuă pe linia crestei pana la un mic balcon de stanca cu un piton. Regrupare comodă.

Lungimea 4 (III, 55 m)
Se urmărește creasta care pierde din înclinație. Se regrupează când creasta se închide.

Lungimea 5 (III, 40 m)
Se continuă pe un horn înierbat. Apoi se trece de punctul de întâlnire al celor 3 trasee: 25 Octombrie, Hornul Mare și Creasta Vulturilor. Se depășește regruparea întâlnită și se regrupează în vârful țancului, pe teren orizontal.

Lungimile 6 și 7 (III-IV, 30 m)
Se urmărește creasta până la finalul ei.

Retragere

Se urmează poteca turistică din apropiere spre Curmătura Bucurei.

Echipament

  • • 12 bucle echipate (preferabil lungi)
  • • anouri lungi
  • • 2-3 nuci medii / mari
  • • semicorzi (cele de 60 m permit parcurgerea din mai puţine lungimi)
  • • cască

Referinţe

O parcurgere de iarnă în 2009.

Alta, tot iarna, în 2012.

O parcurgere de iarnă în Februarie 2015.

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu