Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Creasta Vântului

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: P. Bordea, C. Zamfir (1961)

Grad FRTA: 4A

Grad UIAA: VI, A0

Lungimi de coardă: 4

Calitatea asigurărilor: pitoane foarte vechi, în stare proastă

Clasificare:

Tip de asigurări:

pitoane

Poze cu traseul

Acces

Traseul se situează în extremitatea vestică a peretelui nordic Bucura III, imediat în dreapta traseului Fisura Întreruptă.

Timp de acces de la Lacul Bucura: 40 minute

Timp de acces de la Cabana Genţiana: 2 h

Descriere

Creasta Vântului e un traseu neașteptat, ce oferă o cățărare foarte frumoasă pe parcursul primei și celei de-a treia lungimi de coardă. Din păcate pitoanele existente în traseu lasă de dorit, probabil pentru că nu e prea des parcurs. Asigurările mobile și cateva pitoane extra sunt obligatorii pentru o parcurgere în siguranță.

Lungimea 1 (VI, A0, 35 m)
Prima lungime, cea mai dificilă a traseului, începe cu o faţă verticală, bătută pentru stilul artificial, cu 5 pitoane. Trebuie spus că noi am găsit 2 linii de pitoane la fața locului. Descrierea originală a traseului se potrivește cu linia din dreapta (vezi schița traseului), care la un moment dat impune o traversare spre stânga. Mai logică, mai directă și mai frumoasă este însă varianta stângă. Cățărarea este mai dificilă și susținută dar foarte frumoasă. Dacă s-ar înlocui aici cateva pitoane cheie cu unele noi, ar ieși o lungime superbă de cățărare liberă. A doua parte a lungimii începe cu o porțiune ușoară dar murdară, care ne conduce la baza unei fisuri largi. Cu 2 pitoane precare (unul la început și unul spre ieșire) și cu posibilități reduse pentru asigurări mobile, cățărătorul trebuie să se concentreze la pasaj, care se încheie în Brâna Mare. Se regrupează solid cu 2 anouri pe o platformă.

Lungimea 2 (III, 35 m)
Se escaladeză un horn după care se iese pe creastă, care se urmează până la baza unei plăci unde regrupăm.

Lungimea 3 (V, 40 m)
Escaladăm placa ieşind într-un diedru larg, care continuă pe tot parcursul lungimii, la finalul căruia regrupăm pe o mică brână, în stânga diedrului. Se poate folosi pentru regrupare pitonul existent, un anou și o nucă.

Lungimea 4 (V, 50 m)
Se trece un scurt pasaj vertical, apoi se urmeză creasta pe porţiunea finală ce ne scoate în creasta principală. Această ultimă lungime este caracterizată de plăci instabile și porțiuni friabile, dar fără dificultăți tehnice.

Retragere

Se urmează poteca turistică.

Echipament

  • • 10 bucle expres
  • • 3-4 pitoane, ciocan
  • • câteva friend-uri mici și medii
  • • un set de nuci
  • • 9 anouri lungi

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu