Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Creasta Armata (varianta cu diedru)

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: 1959

Grad FRTA: 3A

Grad UIAA: VII- (estimat)

Lungimi de coardă: 6

Calitatea asigurărilor: pitoane vechi, în stare proastă

Clasificare:

Tip de asigurări:

pitoane

Poze

Acces

Traseul se situează în peretele NE al vârfului Bucura II, la circa 100 m mai sus de 25 Octombrie, și pornește din culoarul ce delimitează acest perete de creasta principală. De fapt, mai exact ar fi să spunem că traseul pornește din peretele sudic din Bucura II.

Timp de acces de la Lacul Bucura: 1 h

Timp de acces de la Cabana Genţiana: 2.5 h

Descriere

Creasta Armata e un traseu foarte frumos, probabil necunoscut, care merge pe o stânca curată și compactă până întâlnește traseul 25 Octombrie. E impropriu numit creastă, primele două lungimi merg integral pe față, iar a treia, în varianta făcută de noi, urmează un diedru mare, vizibil de departe, chiar înainte de confluența cu 25 Octombrie.

E posibil ca traseul original să nu urmeze diedrul din a treia lungime, ci să-l ocolească prin stânga. Se vedeau pitoane în acea direcție, deci e posibil ca linia originală sa fie pe acolo.

Ca și claritate, pitoanele se vad de jos și sunt, ca în mai toate traseele din zonă, vechi si nedemne de încredere. Dar linia traseului e ușor de urmat și se pot monta fără probleme, pe tot parcursul lui, asigurări mobile suplimentare.

Ca și concluzie - e un traseu recomandat, la fel de frumos ca restul traseelor clasice din zonă. Iar diedrul din lungimea a treia, nouă ne-a părut o continuare naturală a traseului, care-i dă un plus de caracter.

Lungimea 1 (UIAA IV, 40 m)
Prima lungime începe de pe o mică brână înierbată, care continuă cu o fisură, unde e și primul piton din traseu (vizibil de jos). Apoi continuă drept în sus, peste o serie de plăci, fără sa fie dificil. Spre finalul lungimii traseul o ia ușor oblic dreapta, spre o brână mare cu iarbă, unde regrupăm.

Se regrupează cu ajutorul anourilor la un țanc de stâncă. O buclă de coardă veche indică locul regrupării. Pe această lungime sunt 3 pitoane în total și se poate asigura suplimentar cu anouri atunci când se simte nevoia.

Lungimea 2 (UIAA V, 45 m)
Din regrupare escaladăm peretele compact diagonal stânga, apoi urmăm linia pitoanelor peste o serie de praguri care nu pun probleme tehnice. Atenție la felul în care se asigură, corzile duble sunt de folos aici, pentru că linia acestei lungimi face un continuu zig-zag pe fața de granit. După ce se depășesc o serie de praguri se merge diagonal dreapta, țintind intersecția cu muchia crestei. Regrupăm pe un tăpșan cu iarbă, comod, la țancuri de stâncă, chiar lângă creastă.

Pe această lungime am găsit 5 pitoane.

Lungimea 3 - varianta cu diedru (UIAA VII-, 30 m)

De aici traseul are două variante. Varianta originală, probabil, continuă pe o brână ce merge oblic stânga, la capătul căreia se vede un piton.

Varianta a doua este sa escaladăm direct diedrul care ne conduce în creasta 25 Octombrie. Pentru asta, din regrupare, intersectăm linia crestei și coborâm un metru pentru a ajunge la baza diedrului.

Din acest punct vedem 3 pitoane în diedru, ultimul a fost bătut de noi și e cam singurul care prezintă încredere. Înainte de a intra în diedru se poate asigura cu un friend mărime medie/mare. În centrul diedrului există o fisură cam de grosimea degetelor, care se înfundă după câțiva metri. În ea se pot monta 1-2 nuci mărime mică, pentru a nu fi asigurați doar în pitoanele existente. Pasajul prezintă o față lipsită de prize pe latura stângă a diedrului și niște praguri cu prize scurse la mână, pe latura dreaptă. Înainte de finalul diedrului ajungem la un prag unde stăm bine pe picioare. Aici se mai poate monta un friend mare după care, o traversare spre dreapta, printr-o strungă formată de un colț amenințător care pare să se desprindă, ne scoate în creasta 25 Octombrie. De aici urmăm linia acestuia până în regrupare.

Lungimile 4, 5 și 6 (UIAA II-III)
Sunt comune cu traseul 25 Octombrie.

Retragere

Se urmează poteca turistică din apropiere spre Curmătura Bucurei.

Echipament

  • • 10 bucle expres
  • • 10 anouri lungi (120 cm)
  • • câteva friend-uri medii / mari
  • • câteva nuci mici / medii
  • • 3-4 pitoane, ciocan
  • • corzi duble, cască

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu