Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

25 Octombrie

Tipul traseului: căţărare alpină

Premiera: L. Karacziony, M. Schenn (1959)

Grad FRTA: 3B

Grad UIAA: VI

Lungimi de coardă: 7

Calitatea asigurărilor: pitoane vechi, unele regrupări nu sunt prea solide

Clasificare:

Tip de asigurări:

Poze cu traseul

Acces

Traseul se află în peretele NE al Vârfului Bucura II şi urmează creasta proeminentă care străbate tot peretele şi e vizibilă din depărtare.

Varianta 1 de acces

De la Lacul Bucura se merge pe poteca turistică spre Cabana Genţiana. Din Curmătura Bucurei se continuă coborarea pe potecă, până aproape de finalul porţiunii mai înclinate. În acest punct se părăseşte poteca marcată şi se traversează spre vest, printre blocuri de granit, spre baza peretelui NE. Timp de acces: 1 h.

Varianta 2 de acces

De la Cabana Genţiana se urcă pe poteca turistică spre Lacul Pietrele. De la lacul menţionat se alege traseul optim spre perete. Timp de acces: 2 h.

Descriere

25 Octombrie e unul din cele mai populare şi frecventate trasee din Retezat. Are 7 lungimi, dintre care ultimele 3 sunt comune cu Creasta Vulturilor. Căţărarea este în general uşoară, cea mai dificilă fiind lungimea a patra, unde este şi pasul cheie al traseului.

Este un traseu recomandat datorită frumuseţii lui şi a priveliştilor ce le oferă asupra părţii superioare a Văii Pietrele. Poate fi identificat după plăcuţa metalică cu numele său, agăţată în primul piton, la aproximativ 3 m înălţime.

Lungimea 1 (50 m, UIAA IV)
De la plăcuţa metalică traseul merge direct în sus. La câţiva metri mai jos de linia crestei se traversează puţin drepta, se trece creasta şi se continuă pe partea opusă. Din acest punct, traseul merge uşor oblic drepta, îndepărtându-se de linia crestei. Pitoanele sunt vizibile şi indică direcţia ce trebuie urmată. Prima regrupare (2 pitoane) e situată la baza unui horn înierbat ce continuă cu unul îngust de stâncă.

Lungimea 2 (35 m, UIAA V-)
Se porneşte pe porţiunea cu iarbă şi se intră în hornul amintit. După depăşirea porţiunii iniţiale, hornul se transformă într-un fel de tunel. Se iese pe partea opusă a crestei pe o platformă. De aici, după încă câţiva metri, se ajunge în regruparea a doua, situată pe o brână comfortabilă. Schimbarea direcţiei, după ce se iese din horn, creează o frecare considerabilă în corzi. O opţiune este să se regrupeze imediat după iesirea din acest horn. Cu corzi de 60 m, este încă posibil să se ajungă în regruparea a treia din acest punct.

Lungimea 3 (45 m, UIAA III)
E una din lungimile cele mai uşoare ale traseului. Se caţără direct pe linia crestei cu rocă solidă, pe întreaga lungime, până se întâlneşte o placă ce blochează înaintarea. Regruparea e înaintea acestei plăci şi are 3 pitoane. Ea trebuie amenajată cu grijă, pitoanle nefiind chiar solide.

Lungimea 4 (50 m, UIAA VI)
E lungimea cea mai dificilă a traseului. Se caţără faţa căzută urmată de un diedru. Apoi traseul trece pe faţa compactă de stâncă situată în dreapta crestei. Unele din pitoanele întâlnite sunt dubioase iar căţăratul este destul de susţinut. Se ajunge la un mic diedru protejat cu două pitoane. Depăşirea acestui obstacol reprezintă pasajul cheie al traseului (gradul VI). Se înaintează în continuare pe faţă, până spre finalul ei. Regruparea se află la câţiva metri mai jos de creastă şi are 2 pitoane care, din nou, nu sunt foarte solide.

Lungimile 5, 6 şi 7 (UIAA II-III)
Dificultăţile se încheie din acest punct. De aici înainte, căţărătorul va întâlni rocă friabilă şi porţiuni înierbate. Traseul urmăreşte în continuare linia crestei şi, pe parcursul lungimii a 5-a, se va întălni cu traseul Creasta Vulturilor. Lungimile 6 şi 7 pot fi căţărate concomitent, totuşi, terenul rămâne în continuare expus în anumite porţiuni.

Traseul se încheie nu departe de Vârful Bucura II. Un culoar din apropiere poate servi ca o modalitate rapidă de a coborâ iar la baza peretelui NE.

Retragere

Se urmează poteca turistică din apropiere spre Curmătura Bucurei, sau culoarul mai sus amintit spre baza peretelui.

Echipament

Traseul este protejat în întregime cu pitoane. Nu toate sunt demne de încredere. Câteva protecţii adiţionale ar putea fi de ajutor.

 • • 11 bucle echipate (preferabil lungi)
 • • anouri lungi
 • • un mic asortiment de protecţii mobile
 • • 2 pitoane şi ciocan pentru situaţii neprevăzute
 • • corzile duble sunt avantajoase
 • • cască

Referinţe

Album de poze

Comentarii

1 comentarii până acum
 1. Crisan Lucian Postat în 09.09.2019 09:37:25 Am fost in we cu colegii de la CAR filiala Cluj pe traseu. Mi-a placut linia traseului, il recomand. Lungimile a doau si a patra sunt "de vis". E putin friabil, asa ca trebuie parcurs cu grija. Personal nu am folosit mobile(le-am avut oricum cu noi), dar recomand sa aveti cu voi cateva mobile mici si medii, si poate 2-3 pitoane. Ptr lungimea a 4, fiind mai lunga si cu mai multe pitoane recomand 18- 20 de bucle alpine cu voi. Am folosit corzi de 60m.

  Trebuie avuta putina atentie pe traseu in vreo 2 locuri pentru a gasi linia corecta.

  Multumim ptr descriere, ne-a fost de folos.
Adăugaţi un comentariu