Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Retezat

Prezentare

Zona Vârfului Retezat (2482 m) e situată în afara principalului culoar turistic din masiv, ceea ce o face mai liniştită. Ghidurile vechi, deşi o încadrează printre obiectivele alpine din Retezat, menţioneză un singur traseu de căţărat, ale cărui pitoane se vad de jos, în partea centrală a peretelui.

Dar zona prezintă multiple posibilităţi pentru trasee de alpinism de iarnă şi căţărare alpină. Principala atracţie o constituie peretele N al Vârfului Retezat, dar în imediata apropiere există şi alte creste, culoare şi pereţi de dimensiuni mai mici unde pot fi stabilite trasee.

Peretele N are o înălţime de 370 m, fiind vertical în primii 30 - 40 de m şi continuând apoi cu o pantă de 55° până pe vârf.

Accesul optim e fie de la Refugiul Condor, fie direct din Râuşor.

Poze cu dispunerea traseelor

Acces

1. Refugiul Condor (1770 m)
De la Refugiul Condor se urmează poteca turistică până la Lacul Ştevia (2060 m). Starea actuală a acestui refugiu lasă de dorit.

Timp de acces: 1 h

2. Râuşor (1185 m)
Se urcă pe poteca turistică spre Lacul Ştevia situat la baza peretelui N a Vârfului Retezat.
Timp de acces: 3.5 h

Coborârea din trasee, în funcţie de anotimp şi starea zăpezii, se poate face pe una din variantele:

1. Pe poteca turistică până în Şaua Lolaia şi apoi, mai departe, tot pe poteca marcată până la Lacul Ştevia. Cea mai sigură variantă iarna. Cea mai lungă variantă vara.

2. Pe poteca turistică spre Şaua Lolaia, după care se coboară pe culoarul ce delimitează peretele N direct spre Lacul Ştevia. Variantă rapidă de coborare. Iarna, în funcţie de starea zăpezii, culoarul poate prezenta pericol de avalanşă.

3. Pe Culmea Prelucele până în Şaua Prelucele şi apoi direct spre Lacul Ştevia. Cea mai rapidă variantă vara. Porţiunea Şaua Prelucele - Lacul Ştevia este expusă iarna şi prezintă risc de avalanşă.

Retezat peretele N

Vârful Valereasca faţa E

  • 6. Contrasens — PD, M2, 70º, 3 lungimi (2010) *

* trasee neidentificate

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu