Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Păpuşa

Prezentare

Vârful Păpuşa, cu cei 2508 m, este al doilea vârf ca înălţime din Munţii Retezat. Are o formă piramidală iar versanţii îi sunt acoperiţi cu grohotiş, mai puţin versantul nordic, care este abrupt şi stâncos.

Nu există trasee cunoscute de căţărat sau alpinism în acest vârf, dar ghidurile mai vechi menţioneză faţa nordică ca o posibilă destinţie pentru alpinişti.

Peretele nordic prezintă câteva creste şi culoare distincte şi are o înălţime de aproximativ 200 de metri. Câteva imagini cu acest perete pot fi văzute mai jos.

Poze

Acces

Accesul la acest vârf este mai lung decât în cazul altor zone. Ceva mai lung decât accesul la Colţii Pelegii. Dar se poate face din toate punctele majore de campare din Munţii Retezat.

1. Poiana Pelegii
Din Poiana Pelegii se urcă pe firul Văii Peleaga până în Şaua Pelegii (traseu nemarcat, stâne de oi pe parcurs). Din şa se coboară în Valea Rea, apoi se vizează faţa nordică a Vârfului Păpuşa.
Timp de acces: 3 - 4 h

2. Lacul Bucura
De la Lacul Bucura se urmează poteca turistică spre Vârful Peleaga şi apoi Şaua Pelegii. Din şa se părăseşte poteca, se coboară în Valea Rea, apoi se vizează faţa nordică a Vârfului Păpuşa.
Timp de acces: 3.5 h

3. Cabana Genţiana
De la Cabana Genţiana se urcă pe poteca turistică spre Lacul Pietrele. De la lacul menţionat, sau chiar mai jos, se părăseşte poteca marcată şi se virează spre E în direcţia Lacul Pietricelele. Se continuă mai departe spre Şaua de Iarnă. Din Şaua de Iarnă se coboară direct în Valea Rea, apoi spre baza versantului nordic al Păpuşii.
Timp de acces: 3 - 4 h

Comentarii

0 comentarii până acum

Adăugaţi un comentariu