Retezat climbing - ghid online

RSS feed for retezatclimbing.ro

Informaţii utile

Generalităţi

Munţii Retezat au fost dintotdeauna un important punct de atracţie turistic datorită reliefului pitoresc, cu 20 de vârfuri ce depăţesc 2000 m şi cu peste 80 de lacuri glaciare. Cea mai mare parte din ei sunt situaţi în cadrul Parcului Naţional Retezat lucru ce le conferă statutul de arie protejată. În interiorul parcului a fost creată Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele care este consacrată prin lege ca arie strict protejată destinată cercetării ştiinţifice. Accesul în această zonă nu este permis decât cu o autorizaţie emisă de Academia Română.

Trebuie menţionat că-n Munţii Retezat trăiesc vipere (vipera comună şi vipera cu corn), în special în Retezatul Mic. Pot fi întâlnite şi pe potecile turistice dar au fost semnalate exemplare chiar şi la 2000 de metri altitudine.

Vara (10.06-01.10), există puncte Salvamont permanente în următoarele locuri: Râuşor, Pietrele, Poiana Pelegii şi Lacul Bucura.

Căţăratul în Retezat

În Retezatul Central roca predominantă este granitul, dar pot fi întâlnite şi formaţiuni de şisturi cristaline. În schimb, în Retezatul Mic, pereţii stâncoşi sunt din calcar.

Traseele de căţărat sunt in general de dificultate mică şi medie, cu cateva excepţii. Datorită granitului ele sunt foarte potrivite pentru folosirea protecţiilor mobile. Peisajul alpin şi relativa izolare a multora din ele creează o experienţă autentică de căţărare alpină. Deşi ghidurile vechi menţionează existenţa a 65 de trasee alpine omologate, în realitate, numărul rutelor cunoscute şi frecventate este mai mic.

Premiera multor trasee a avut loc în anii 1959 - 1961. Cu excepţia celor foarte frecventate, starea actuală a pitoanelor din aceste trasee este proastă ceea ce face necesară folosirea asigurărilor mobile.

Din punctul de vedere al alpinismului de iarnă, Munţii Retezat au fost dintodeauna un punct de atracţie. Pot fi gasite diverse tipuri de trasee, de la creste şi culoare până la trasee tehnice de perete, şi chiar căţărare pe gheaţă.

Traseele din Retezat pot fi abordate pe parcursul întregului an, deşi, probabil, perioada optimă este Mai - Octombrie pentru căţărare alpină şi Ianuarie - Martie pentru alpinism.

Gradele de dificultate ale traseelor sunt exprimate în scala românească FRTA, aşa cum au fost omologate, şi/sau gradul UIAA al celui mai dificil pas.

Acces

Există trei puncte de acces principale în Munţii Retezat: Cârnic şi Râuşor dinspre nord şi Poiana Pelegii dinspre sud. În funcţie de anotimp şi zona dorită, fiecare din aceste trei puncte poate fi mai potrivit pentru acces.


View Larger Map

Râuşor (1185 m): Haţeg – Râu de Mori – Râuşor. În Râuşor se poate găsi cazare şi există punct Salvamont. Drumul este bun şi accesul uşor chiar şi iarna. Există parcare în punctul unde încep traseele turistice spre masiv. Acesta este punctul de acces spre Refugiul Condor şi Vârful Retezat.

Cârnic (1005 m): Haţeg – Ohaba de sub Piatră – Nucşoara – Cârnic (drumul asfaltat se termină după satul Nucşoara). În Cârnic se poate gasi cazare şi loc de parcare. Drumul continuă spre Pietrele, dar accesul cu autovehicule ce folosesc conbustibili fosili este interzis din accest punct. Acesta este punctul de acces spre Cabana Genţiana şi Pietrele.

Poiana Pelegii (1600 m): Haţeg – Râu de Mori – Valea Râului Mare – Gura Zlata – barajul Gura Apei - Cabana Rotunda – Poiana Pelegii. Pentru porţiunea dintre barajul Gura Apei şi Poiana Pelegii este recomandat un autovehicul de tip offroad. În Poiana Pelegii există o mică parcare şi punct Salvamont. Nu există cazare dar se poate campa la cort. Iarna, această cale de acces este inpracticabilă. Din acest punct se porneşte spre Lacul Bucura sau, eventual, Şaua Pelegii.

Pe lângă aceste trei posibilităţi de acces în Masivul Retezat, există şi altele care nu sunt prezentate aici, ele presupunând în general distanţe mai mari de apropiere.

Accesul în Cheile Buţii: Petroşani - Vulcan - Lupeni - Câmpu lui Neag - Complexul Turistic Cheile Buţii (900 m).

Pentru informaţii actualizate despre starea drumurilor de acces vizitaţi site-ul oficial al Parcului Naţional Retezat.

Meteo

Prognoza meteo pentru Vârful Retezat:

Prognoza meteo pentru Vârful Peleaga:

 

» Grosimea stratului de zapadă

» Buletin nivometeorologic

Restricţii

Camparea este permisă doar în locurile special indicate sau lânga cabane sau refugii, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele (jnepeni, muşchi, etc): Pietrele, Cabana Genţiana, Lacul Bucura, Poiana Pelegii, Refugiul Condor, Lacul Zănoaga.

Este interzis accesul cu autovehicule ce folosesc conbustibili fosili mai sus de Cârnic.

Accesul în Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele nu este permis decât cu autorizaţie emisă de Academia Română.

Pentru vizitarea Parcului Naţional Retezat se percepe un tarif de vizitare de 5 lei, valabil pentru 7 zile, indiferent de numărul de intrări în Parc în acest interval. Vizitatorii au obligaţia de a-şi evacua singuri deşeurile de orice fel.

Hărţi & site-uri

hartaHarta Munţilor Retezat poate fi cumpărată de pe site-ul Atta

Editor: Dimap
Formatul în cm. (l x L): 11.5 x 22
Ediţia a 3-a
Scara: 1:50.000
Data aparitiei: 2009

Site-ul oficial al Parcului Naţional Retezat.

O prezentare completă şi detaliată a Munţilor Retezat poate fi gasită aici (în limba engleză).